Vitali Vlah într-o vizită în Tirolul de Sud: „Această autonomie are 70 de ani, avem ceva de învățat”

În perioada 22 - 26 septembrie, delegație din Găgăuzia condusă de șeful Departamentului Relații Externe din Găgăuzia Vitali Vlah a vizitat autonomia Tirolului de Sud în Italia într-o vizită de lucru.
Delegația găgăuză a inclus, de asemenea, președintele regiunii Vulcănești, Vasilisa Veixar, șeful departamentului de construcții și infrastructură din Găgăuzia Ivan Kolioglo, președintele CEC Găgăuz Ivan Komur și specialiști din Comitetul Executiv.
În cadrul reuniunii delegației găgăuze cu primarul din capitala Tirolului de Sud, municipalitatea Bolzano Renzo Karamaski, părțile au identificat o serie de domenii de cooperare. În special în domeniul educației, culturii și turismului. De asemenea, partea găgăuză și-a exprimat interesul pentru procesul de armonizare a legilor privind autonomia și a autorităților centrale din Italia.
„Ați luat deja autonomie, suntem interesați de experiența dvs. în domeniul legislației, funcționării limbilor străine, în domeniul educației și turismului. Autonomiile noastre sunt în mare parte similare, dar în același timp sunt diferite. De asemenea, ați avansat mult în dezvoltarea economică. Am fi foarte fericiți să creăm un schimb de experiență fructuoasă ", a spus Vitali Vlah.
La rândul său, primarul provinciei Bolzano, Renzo Karamaski, a remarcat că o astfel de dezvoltare a autonomiei a fost precedată de o muncă îndelungată în domeniul legiferarii favorabile, deoarece „totul nu va funcționa imediat”. „Am înțeles interesul tău, dar problemele de dezvoltare trebuie abordate foarte cuprinzător. Am obținut acest lucru pentru că am învățat să câștigăm bani.În același timp, agricultura, turismul, tehnologiile inovatoare au fost implicate. Am dori să aflăm mai multe despre Găgăuz. Pentru început, putem încheia un acord privind promovarea reciprocă a culturii, istoriei și bucătăriei naționale a popoarelor noastre. Cred că educația și cultura ar trebui să fie principalele domenii ale cooperării noastre ”, a declarat Renzo Karamaski.În cadrul acestei vizite de lucru, delegația găgăuză a vizitat și Centrul de Dezvoltare Turistică pentru Autonomia Tirolului de Sud, Centrul științific EURAC și multe laboratoare de înaltă tehnologie, atât agricole cât și medicale.